A rasszizmusról

A rasszizmus a „rassz” szóból ered, aminek jelentése tulajdonképpen „alfaj”, „fajta”; általában az emberi fajon belül szokták használni a mindennapi életben.

Rassz: biológiai értelemben egy adott speciest rasszokra lehet osztani – a felosztás szempontjai sokfélék lehetnek. Genetikai, földrajzi stb. tulajdonságok képezhetik a felosztás alapját. (Ebben az értelemben egyáltalán nem biztos, hogy a homo sapiens rasszokra bontható.) Általánosan fogalmazva: rassznak nevezhetjük élőlények adott típusainak olyan altípusait, amelyek az adott típus jegyeivel és más, a típuson belüli megkülönböztető jegyekkel rendelkeznek.

 

 

Rasszizmus: olyan hitekre, cselekvésekre és intézményekre utal, amelyek negatívan különböztetik meg emberek egy adott csoportját, mely csoportot rasszként észlelünk, fogunk fel. A rasszizmus jelentése a rasszok (fajták) téves ismereteken alapuló vagy hátrányos megkülönböztetése, ezen elvek szerinti gondolkodásmód. A rasszizmust – némileg helytelenül – „fajgyűlöletnek” is nevezzük, bár helyesebb volna „fajtagyűlöletet” mondani – biológiai értelemben ugyanis az emberiség egyetlen egységes fajt alkot. Tágabb vagy átvitt értelemben rasszizmusnak nevezhető nemcsak a rasszok, hanem bármiféle többé-kevésbé körülhatárolható embercsoportokkal szembeni negatív megkülönböztetés is.

Tevékenységünk számokban

kilogramm élelmiszert juttattunk el a nélkülözőknek 2013-2022 között
családnak nyújtottunk segítő kezet az elmúlt 10 évben
rászoruló gyermeknek segítettünk étellel, gyógyszerrel, játékkal, élménnyel

Köszönjük a támogatást!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Értesülj elsőkézből eseményeinkről és kövesd nyomon alapítványunk életét!